اصلاح افتادگی سینه یا پتوز (Ptosis) با جراحی لیفت سینه
پتوز یا افتادگی سینه ها مشکلی شایع بین خانم ها است که معمولا به دنبال بارداری، شیردهی، افزایش سن و یا چاقی و لاغری های متعدد رخ می دهد. در بیشتر موارد حجم سینه کم شده، پوست خاصیت کشسانی خود را از دست میدهد، سینه ها صورت اولیه شان را از دست میدهند و سفتی شان کم شده و شروع به شل شدن می کنند. در واقع هاله و نوک سینه از جای اصلی که در برجسته ترین قسمت سینه است به سمت پایین جابجا می گردد که به این وضعیت اصطلاحا افتادگی سینه یا پتوز می گویند.
با ما همراه باشید تا در ادامه مقاله با بهترین روش رفع افتادگی سینه آشنا شوید.
طبقه بندی درجه پتوزیس سینه یا میزان افتادگی سینه
میزان و نوع پتوز سینه بر اساس موقعیت نوک پستان نسبت به خط چین زیر سینه (چینی که در آن پستان به قفسه سینه می رسد) ارزیابی می شود.
- در پتوز خفیف نوک سینه ها به موازات خط زیر سینه قرار می گیرد یعنی نوک پستان و چین زیر سینه در یک سطح هستند.
- در پتوز متوسط نوک سینه ها 2 تا 3 سانتی متر پائین تر از خط سینه است، اما همچنان به سمت بالا است یا لبه فوقانی هاله سینه در موازات خط زیر سینه قرار می گیرد.
- در پتوز شدید نوک سینه ها بیشتر از 3 سانتی متر پائین تر از خط زیر سینه است. در شدیدترین مدل پتوز، نوک سینه ها به طور کامل در زیر سینه ها قرار میگیرد.
افتادگی کاذب چیست؟
افتادگی کاذب یا سودوپتوز به حالتی گفته می شود که نوک سینه ها بالاتر از خط سینه باشد ولی قسمتی از بافت سینه پائین تر قرار گرفته باشد.
درمان پتوز سینه
جراحی اصلاح پتوز سینه با تغییر در حجم سینه ها همراه است و با توجه به درجه افتادگی سینه روش های متفاوتی از جمله ماموپلاستی، لیفت و پروتز پکسی را جراح پیشنهاد خواهد داد.
در جلسه مشاوره پزشک با معاینه بیمار بهترین روش درمانی را انتخاب می کند. بنابراین شیوه درمان به نظر جراح و نتیجه ی معاینات و همچنین بافت، قوام و پوست پستان بستگی دارد.
یک نکته مهم: در حین جراحی رعایت قرینگی سینه ها تاثیر چشمگیری در نتیجه جراحی خواهد داشت. بنابراین مراجعه به پزشک ماهر و باتجربه در نتیجه جراحی بسیار تاثیرگذار است.
مطالعه مقاله بازسازی سینه بعد از درمان سرطان را از دست ندهید.
آیا درجه پتوز سینه بر نوع جراحی تأثیر می گذارد؟
برای سینه هایی با حجم نرمال تنها با لیفت سینه می توان پتوز را اصلاح کرد.
برای مراجعه کنندگان با پتوز درجه ۱ (خفیف)، جراح زیبایی ممکن است به جای لیفت سینه، بزرگ کردن سینه (پروتز سینه) را توصیه کند. در واقع با تعبیه ی پروتز با سایز بزرگتر نوک سینه را به بالا لیفت می کند که باعث افزایش جذابیت و طبیعی شدن سینه ها می شود.
زیباجویان با پتوز درجه ۲ (متوسط) نیز ممکن است به جای لیفت سینه از پروتز سینه استفاده کنند. اما اکثر افراد در این نوع افتادگی سینه برای رسیدن به نتایج دلخواه به هر دو تکنیک نیاز دارند.
زیباجویان در صورت داشتن پتوز درجه ۳ (شدید) fhdلیفت سینه را انجام دهند. به عنوان بخشی از این جراحی، موقعیت نوک پستان (آرئولار) تنظیم می گردد، پوست اضافی سینه را حذف و افتادگی اصلاح می شود.
در جلسه مشاوره پزشک جراح بهترین روش درمانی را با توجه به میزان پتوز شما تعیین خواهد کرد.
تکنیک های لیفت سینه
در جراحی لیفت سینه از تکنیکهای مختلفی استفاده می شود که متناسب با آناتومی و اهداف هر بیمار است. هر رویکرد درجات متفاوتی از بهبود افتادگی را ارائه میدهد و در عین حال اسکارهای جراحی نیز بنابر نوع درمان متفاوت است.
- ایجاد برش فقط در اطراف آرئول.
- ایجاد برش اطراف هاله نوک سینه و خطی به سمت پایین از وسط سینه.
- تکنیک لنگر که شامل یک برش در اطراف ناحیه آرئول، و به سمت پایین وسط سینه، و در امتداد کل خط زیر سینه است.
با توجه به میزان و درجه افتادگی سینه و نوع انتظاری که از جراحی سینه دارید، پزشک بهترین گزینه را برای درمان شما تعیین می کند. در جلسه مشاوره اولیه، برنامه جراحی شما مشخص خواهد شد، پزشک جراح دوره درمان را توضیح می دهد و به هر سوالی که در مورد مراقبت های بعد از لیفت سینه داشته باشید پاسخ می دهد.
لیفت سینه یا ماستوپکسی (Mastopexy) چگونه انجام می شود؟
افتادگی سینه میتواند همراه با کوچکی سینه، اندازه مناسب سینه و یا بزرگی سینه باشد. توجه به این نکته بسیار مهم است که همیشه بزرگ بودن سینهها باعث افتادگی نمیشود بلکه افراد زیادی هستند که علیرغم سینه کوچک یا با اندازه مناسب افتادگی سینه دارند. بدیهی است که درمان هر یک از این موارد متفاوت خواهد بود.
به عمل جراحی درمان افتادگی سینه، ماستوپکسی اطلاق می شود که شامل لیفت سینه یا بالا کشیدن پستان، گذاشتن پروتز سینه و یا هردوی آنها می شود. با این عمل سینه های شل شده مجددا شکل گرفته و بالا میآیند; بعلت آنکه در این عمل پوست اضافه برداشته می شود و بافت سینه بحالت فشرده در میآید سینه ها کوچکتر دیده میشوند.
امروزه جراحی ماستوپکسی با روشهایی که حداقل اسکار را باقی می گذارند انجام می شود. این جراحی در بیمارستان و یا مرکز جراحی مجهز بایستی صورت پذیرد که با بیهوشی عمومی همراه است و زمان انجام آن با یا بدون پروتز گذاری بین یک تا دو ساعت خواهد بود.
برای لیفت سینه و برداشتن پوست اضافه، تکنیکهای مختلفی هست که بسته به نوع تکنیک مورد استفاده، برشهای ایجاد شده در سینه هم مختلف است. پس از ایجاد برشهای جراحی، پوست اضافهی سینهها برداشته می شود و بخیههایی هم در بافت عمقی سینه ایجاد می گردد تا حالت جدید بافت سینه کاملا فیکس شود و آن گاه برشهای روی سینه بخیه زده می شوند.
در موارد ماستوپکسی و پروتز در صورتیکه اندازه پروتز مناسب باشد عوارض عمل جراحی بسیار ناچیز است. بیمار چند ساعت بعد از عمل از بیمارستان ترخیص میشود.
جراح شما مبنی بر سایز سینهها، فرم آنها، شرایط قرارگیری نوک سینه و میزان هالهی دور آن، کیفیت و قابلیت و امکان ارتجاعی پوست و درجهی افتادگی سینهها، روش جراحی را انتخاب می کند.
روشهای درمانی رفع افتادگی سینه
◊ در صورتی که حجم سینه ها بعد از عمل کم شود، اما شکل آن عالی و هاله و نوک سینه در جای مطلوب قرار داشته باشد (افتادگی جزئی) تنها با گذاشتن پروتز مناسبی میتوان نتیجه بسیار خوبی بدست آورد و نیاز به عمل اضافه نیست.
◊ چنانچه سینه شل و حجم آن کم شده و هاله و نوک سینه پایین تر از حد طبیعی است در شرایطی که شخص از اندازه سینه خود راضی باشد (حجم فشرده شده سینه داخل سوتین ) در این حالت پوست بیش تر برداشته شده و از بافت قسمت زیر سینه جهت برجسته و پر کردن قسمت بالای سینه استفاده می شود.
اما چنانچه شخص از سایز فعلی سینه اش راضی نیست و میخواهد که سینه بزرگتری داشته باشد در این صورت عمل اصلاح افتادگی همزمان با گذاشتن پروتز صورت می پذیرد که هر چه افتادگی بیشتر باشد میزان برش جراحی بیشتر خواهد بود. برش به دور هاله برای موارد جزئی تر افتادگی، برش به دور هاله و برش عمودی زیر هاله برای موارد نرمال افتادگی انجام می گردد.
◊ در موارد شدیدتر افتادگی درصورتیکه قسمت بالای سینه ها از بافت خالی شده باشد جهت اصلاح آن از پروتز و یا بافت قسمت زیرین سینه استفاده می شود. برای اشخاصی که از اندازه سینه خود راضی نیستند نیز میتوان هم زمان از پروتز جهت افزایش اندازه سینه استفاده کرد.
مراقبتهای قبل از عمل ماستوپکسی
- 2 هفته قبل از جراحی از کشیدن سیگار خودداری کنید. سیگار کشیدن جریان خون را در پوست کاهش میدهد و میتواند روند بهبودی را آهسته کند.
- انجام آزمایشاتی که پزشک برای روند درمان نیاز دارد، ضروری است.
- اجتناب از مصرف آسپیرین، داروهای ضد التهابی و مکملهای گیاهی، زیرا این داروها میتوانند خونریزی را افزایش دهند.
- طوری برنامه ریزی کنید که شخصی همراه شما باشد تا بعد از عمل شما را به منزل برساند و در طول دوره نقاهت به شما کمک کند.
مراقبت های بعد از عمل ماستوپکسی
برای دستیابی به نتایج ایده آل، باید نکات و مراقبت های بعد از لیفت سینه را رعایت کنید که شامل موارد زیر است:
- در چند روز اول پس از عمل لیفت سینه، داروهای ضد درد را طبق توصیه پزشک خود مصرف کنید.
- به مدت سه یا چهار روز سوتین محافظ مخصوص جراحی را بپوشید. پس از آن تا سه یا چهار هفته سوتین نرم بپوشید.
- پس از لیفت سینه استراحت 24 ساعته الزامی است.
- حداقل یک تا دو هفته پس از عمل لیفت سینه از فعالیت جنسی اجتناب کنید.
- بر روی پشت یا پهلوی خود بخوابید و از فشار آوردن به سینه خود جلوگیری کنید.
- پزشک جراح محدودیت های فعالیتی را به شما اطلاع می دهد؛ بیماران معمولا می توانند 2-1 هفته بعد از جراحی فعالیت خود را شروع کنند. فعالیت سنگین نیز معمولا 6-4 هفته بعد از جراحی شروع می شود.
عوارض احتمالی عمل ماستوپکسی
کلیه عملهای جراحی تا حدی با خطراتی همراه است . بعضی از خطرهای احتمالی که با هر عمل جراحی احتمال رخ داد آن وجود دارد، عبارتند از :
- عکس العمل شدید به مادهی بیهوشی
- هماتوم یا سروما (تجمع خون یا مایعات در زیر پوست که نیاز به استخراج دارد.)
- خونریزی و عفونت
- به جا ماندن جراحت جراحی
- واکنشهای آلرژیک
- آسیب به ساختارها و بافتهای عمقی
- عدم دستیابی به نتایج رضایتبخش که می تواند منجر به تکرار جراحی شود.
- تشکیل لخته خون در پاها یا ریهها
خوشبختانه، پیدایش عوارض جدی بعد از جراحی لیفت سینه به تدریج رخ می دهد. شما می توانید با مراجعه به پزشک ماهر و باتجربه و همچنین عمل به توصیه های پزشک در خصوص اقدامات قبل و بعد از جراحی، ریسک پیدایش این عوارض را تا حدود زیادی کاهش دهید.
معرفی بهترین جراح سینه در تهران
دریافت بهترین نتیجه و رضایتمندی از نتیجه جراحی ماستوپکسی به انتخاب بهترین فوق تخصص جراحی پستان که دانش و مهارت کافی در زمینه جراحی های زیبایی سینه و بدن دارد، بسیار وابسته است.
پزشک جراح باید دارای بورد تخصصی، تجربه لازم و مهارت کافی باشد. علاوه بر موارد فوق الذکر، فاکتورهایی از قبیل ارتباط کلامی، سابقه کار در بیمارستان و پرسنل تحت خدمت جراح نیز از عوامل موثر در انتخاب بهترین جراح سینه برای پروتز سینه محسوب می شوند.
دکتر امیرپاشا ابراهیمی فلوشیپ جراحی پستان با به کار گیری تکنیک های پیشرفته و روز دنیا، جراحی لیفت سینه را برای بیماران بدون هیچ گونه عوارضی انجام می دهند.
عزیزانی که در خصوص عمل های زیبایی-درمانی سینه سوالاتی دارند می توانند جهت مشاوره رایگان مراجعه نمایند تا راهنمایی های لازم انجام شود. فراموش نکنید که انتخاب پزشک مجرب و با تجربه نقش بسزایی در کیفیت درمان دارد.
محقق و مترجم: عزیزه جوهری