ماستکتومی پیشگیرانه

مهمترین ها درباره ماستکتومی پروفیلاکتیک یا ماستکتومی پیشگیرانه – بخش اول

ماستکتومی پروفیلاکتیک یا پیشگیرانه – بخش اول

ماستکتومی پروفیلاکتیک یا ماستکتومی پیشگیرانه به جراحی ای اطلاق می شود که در آن یک یا هر دو سینه به منظور کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه برداشته می شود. طبق اعلان موسسه ملی سرطان آمریکا، ماستکتومی پروفیلاکتیک در زنانی که دارای جهش در ژن های BRCA1 یا BRCA2 هستند ممکن است بتواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 95 درصد کاهش دهد. در زنان با سابقه خانوادگی قوی سرطان سینه، ماستکتومی پروفیلاکتیک می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را تا 90 درصد کاهش دهد. از اینرو این جراحی یکی از راه های پیشگیری از سرطان سینه محسوب می شود.

اطلاع از اینکه در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستید، منجر به بروز سوالات و تصمیمات دشوار می شود.

یکی از این سؤالات این است که آیا ماستکتومی پروفیلاکتیک (ماستکتومی پیشگیرانه) به افزایش امید پیشگیری یا کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه می انجامد یا خیر.

به خاطر داشته باشید که تشخیص به عنوان پر خطر به این مفهوم نیست که مطمئناً به سرطان سینه مبتلا خواهید شد. بلکه به این معناست که احتمال ابتلای شما به این بیماری چندین برابر بیشتر از زنان با خطر متوسط ​​است.

اطلاع از سطح خطر فردی می تواند به شما کمک کند تا گزینه های خود را برای استراتژی های کاهش خطر، از جمله ماستکتومی پیشگیرانه، ارزیابی کنید.

 

چه کسانی باید ماستکتومی پروفیلاکتیک را برای کاهش خطر سرطان سینه در نظر بگیرند؟

معنی mastectomy
ماستکتومی پروفیلاکتیک

همه زنان تنها با دارا بودن فاکتور زن بودن و افزایش سن در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند. اما برخی عوامل این خطر را به میزان قابل توجهی افزایش می دهند.

در موارد زیر بهتر است ماستکتومی پروفیلاکتیک را در نظر بگیرید:

  • قبلاً در یک سینه سرطان داشته اید. اگر به دلیل تشخیص سرطان جدید، نیاز به برداشتن یک سینه دارید، و یک جهش ارثی سرطان سینه مانند جهش BRCA1 یا BRCA2 دارید، بهتر است تصمیم بگیرید که سینه دیگر را هم زمان بردارید. این ماستکتومی پیشگیرانه احتمال ابتلا به سرطان سینه دیگر را در طول زندگی شما تا حد زیادی کاهش می دهد.
  • سابقه خانوادگی سرطان سینه. اگر مادر، خواهر یا دختر شما سرطان سینه داشته است، به خصوص اگر قبل از 50 سالگی تشخیص داده شده باشد، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشید. اگر چندین عضو خانواده – از طرف مادر یا پدرتان – مبتلا به سرطان سینه یا تخمدان هستند، ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه در شما بیشتر باشد.
  • نتایج مثبت آزمایش ژن. آزمایش ژنتیک می ‌تواند جهش ‌هایی را در ژن‌ هایی مانند BRCA1 و BRCA2 شناسایی کند که به طور قابل ‌توجهی خطر ابتلا به سرطان سینه یا سایر سرطان ‌ها را افزایش می ‌دهند. اگر سابقه خانوادگی بسیار قوی سرطان سینه، از جمله بستگان جوان مبتلا به سرطان (کمتر از 50 سال) در چندین نسل را دارید، در نظر داشته باشید که با یک مشاور ژنتیک ملاقات کنید تا در مورد آزمایش ژنتیک مشورت کنید. زنان یهودی تبار اشکنازی بیشتر در معرض جهش های BRCA1 و BRCA2 هستند.
  • پرتو درمانی. اگر در سنین 10 تا 30 سالگی پرتودرمانی در ناحیه قفسه سینه انجام داده باشید، خطر ابتلا به سرطان سینه در شما افزایش می یابد.

پرتو درمانی چیست و چه عوارضی دارد

زنان در معرض خطر باید با چه کسانی گزینه های خود را در میان بگذارند؟

ماستکتومی پروفیلاکتیک
ماستکتومی پیشگیرانه

تصمیم گیری در مورد اینکه در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید، و چه کاری انجام دهید، فرآیندی پیچیده و زمان بر است. اگر بتوانید با تیمی از متخصصان که شامل یک مشاور ژنتیک است در تعامل باشید تا ارزیابی کاملی از خطر خود داشته باشید و برای درک همه گزینه‌های خود وقت بگذارید، بهترین نتیجه را خواهید گرفت.

پزشک شما بر اساس عوامل خطر تعیین می کند که آیا شما در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید یا خیر.

بسیاری از مراکز پستان دارای متخصصان سلامت پستان، مشاوران ژنتیک، جراحان سینه و جراحان ترمیمی هستند که می توانند با شما همکاری و همفکری کنند. داشتن نظر دوم (مراجعه به یک متخصص دیگر) برای زنانی که ماستکتومی پروفیلاکتیک را در نظر دارند به شدت توصیه می شود.

تصمیم گیری در مورد انجام ماستکتومی پروفیلاکتیک ضروری نیست. به خودتان زمان بدهید تا تمام جوانب مثبت و منفی را بسنجید. توصیه می شود نگرانی ها و احساسات خود را با یک متخصص سلامت پستان و یک روانشناس در میان بگذارید.

 

ماستکتومی پروفیلاکتیک چقدر خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش می دهد؟

دكتر فوق تخصص سرطان سينه نی نی سایت
معنی mastectomy

ماستکتومی پیشگیرانه می تواند شانس ابتلا به سرطان سینه را در این دسته از زنان در معرض خطر بالای این بیماری کاهش دهد:

  • برای زنان دارای جهش BRCA1 یا BRCA2، ماستکتومی پیشگیرانه خطر ابتلا به سرطان سینه را 90 تا 95 درصد کاهش می دهد.
  • برای زنانی که قبلاً سرطان سینه داشته اند و همچنین سابقه خانوادگی این بیماری را دارند، ماستکتومی پیشگیرانه می تواند خطر ابتلا به سرطان در پستان دیگر را 90 تا 95 درصد کاهش دهد.

با این حال، مطالعات نشان می‌ دهد که ماستکتومی پروفیلاکتیک روی سینه سالم تأثیر کمی بر بقای کلی زنانی که سرطان سینه در یک پستان داشته ‌اند و جهش ‌های ژنتیکی یا عوامل خطر ارثی ندارند، دارد.

انجام ماستکتومی پروفیلاکتیک تضمین نمی کند که هرگز به سرطان سینه مبتلا نخواهید شد زیرا تمام بافت سینه شما نمی تواند در طول جراحی برداشته شود. گاهی اوقات بافت سینه می تواند در قفسه سینه، زیر بغل یا پوست، بالای استخوان ترقوه یا در قسمت بالای دیواره شکم شما پیدا شود.

برای جراح غیرممکن است که تمام این بافت سینه را بردارد. اگرچه احتمال کمی وجود دارد، بافت پستان باقی مانده در بدن شما همچنان می تواند به سرطان سینه مبتلا شود.

 

آیا ماستکتومی پروفیلاکتیک برای شما مناسب است؟

راه های پیشگیری از سرطان
پیشگیری از سرطان سینه

بهتر است راه های پیشگیری از سرطان سینه مانند ماستکتومی پروفیلاکتیک را در نظر بگیرید اگر:

  • سابقه خانوادگی قوی سرطان سینه دارید: بیش از یک نفر از بستگان – از جمله مادر، خواهر یا دختر شما – به سرطان سینه، به خصوص قبل از 50 سالگی مبتلا شده باشند.
  • آزمایش شما برای جهش ژن های BRCA1، BRCA2، PALB2، CDH1، PTEN یا TP53 مثبت بوده است که خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می ‌دهد.
  • سابقه شخصی سرطان سینه دارید که احتمال ابتلا به سرطان جدید در سینه مقابل را نسبت به فردی که هرگز سرطان سینه نداشته است، بیشتر می کند.
  • سرطان لوبولار درجا در شما (LCIS) تشخیص داده شده است که نشان دهنده افزایش خطر ابتلا به سرطان تهاجمی سینه است.
  • قبل از 30 سالگی تحت پرتودرمانی قفسه سینه قرار گرفته اید که خطر ابتلا به سرطان سینه را در طول زندگی شما افزایش می دهد.
  • میکرو کلسیفیکاسیون های سینه (رسوبات ریز کلسیم در بافت پستان) به طور گسترده منتشر شده است. اگر پزشک مجموعه‌ ای از میکرو کلسیفیکاسیون‌ ها را در پستان شما پیدا کند، گاهی اوقات می ‌تواند به این معنی باشد که سرطان سینه وجود دارد. اگر فردی به دلیل میکرو کلسیفیکاسیون های زیاد مجبور به انجام چندین بیوپسی شود، بافت اسکار ایجاد شده می تواند ماموگرافی و معاینه فیزیکی را پیچیده سازد. با وجودی که این مورد نادر است، اما برخی از زنان با بروز مکرر خوشه های میکرو کلسیفیکاسیون تصمیم به انجام ماستکتومی پروفیلاکتیک می گیرند.

 

آنچه از ماستکتومی پروفیلاکتیک انتظار می رود

عوارض ماستکتومی پیشگیرانه
فیلم عمل ماستکتومی

افرادی که ماستکتومی پیشگیرانه دریافت می کنند یکی از روش های زیر را انجام خواهند داد:

  • ماستکتومی ساده یا توتال: در طی ماستکتومی ساده یا کامل، نوک پستان، آرئولا و تمام بافت پستان برداشته می شود. دیسکسیون غدد لنفاوی زیر بغل (برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل) انجام نمی شود و هیچ ماهیچه ای برداشته نمی شود.
  • ماستکتومی محافظ پوست: در طی ماستکتومی محافظ پوست، جراح فقط پوست نوک پستان، آرئولا و اسکار اصلی بیوپسی را بر می دارد. سپس جراح بافت سینه را از طریق دهانه کوچکی که ایجاد می شود خارج می کند. کیسه باقی مانده از پوست بهترین شکل و فرم را برای قرار دادن ایمپلنت یا جراحی بازسازی با استفاده از بافت خود بدن تان فراهم می کند. ماستکتومی محافظ پوست می تواند به صورت ماستکتومی ساده یا کامل انجام شود تا پوست مورد نیاز برای جراحی بازسازی فوری فراهم شود.
  • ماستکتومی محافظ نوک پستان: در طول ماستکتومی محافظ نوک پستان، تمام بافت پستان برداشته می شود، اما نوک پستان به حال خود رها می شود.

ادامه مطلب در بخش دوم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا