ماستکتومی پیشگیرانه یا پروفیلاکتیک – بخش دوم
بخش قبلی مقاله ماستکتومی پیشگیرانه
خطرات و عوارض ماستکتومی پیشگیرانه
همچون ماستکتومی برای درمان سرطان سینه، جراحی ماستکتومی پیشگیرانه یا ماستکتومی پروفیلاکتیک نیز خطراتی به دنبال دارد که عبارتند از:
خطرات آنی پس از جراحی
- خونریزی یا عفونت
- تجمع مایعات در زیر اسکار
- تاخیر در بهبود زخم
- تشکیل بافت اسکار
خطرات بلند مدت
- ماستکتومی پیشگیرانه دائمی و غیر قابل برگشت است.
- این جراحی باعث از دست دادن قابل توجه حس در پستان می شود که می تواند بر روی مسائل جنسی تأثیر بگذارد.
- زنانی که تحت ماستکتومی پروفیلاکتیک قرار می گیرند، دیگر توانایی شیردهی از سینه (های) آسیب دیده را نخواهند داشت.
- پس از ماستکتومی پیشگیرانه، برخی از زنان در مورد تصویر بدن خود دچار اضطراب یا افسردگی می شوند.
- اگرچه ماستکتومی پروفیلاکتیک ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را تا حدود 90 درصد کاهش دهد، اما این تضمین نمی کند که سرطان سینه هرگز رخ نخواهد داد. بافت پستان گاهی می تواند به استخوان ترقوه و زیر بغل کشیده شود و جراح نمی تواند تا آخرین ذره سلول را بردارد. سرطان سینه حتی در مقدار کمی از بافت باقی مانده نیز می تواند ایجاد شود.
اگر در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان سینه هستید، مهم است که همه گزینه های خود را برای کاهش خطر با پزشک و عزیزان خود در میان بگذارید. همچنین مهم است که نظر دوم پزشک دیگری را در مورد اینکه آیا ماستکتومی پیشگیرانه یک استراتژی است که برای همه جوانب شما – وضعیت پزشکی و کیفیت زندگی شما – مفید است یا خیر، در نظر بگیرید.
برای اطلاعات بیشتر در مورد آنچه که باید قبل، حین و بعد از جراحی ماستکتومی انتظار داشته باشید، به مقاله ماستکتومی مراجعه کنید.
آیا گزینه های دیگری برای کاهش خطر یا پیشگیری از سرطان سینه وجود دارد؟
اگر در معرض خطر بالای سرطان سینه هستید و تصمیم به انجام ماستکتومی پیشگیرانه دارید، گزینه های دیگری برای تشخیص زودهنگام و کاهش خطر در دسترس دارید.
داروها
استروژن ها هورمون هایی هستند که در بدن شما تولید می شوند و می توانند رشد و گسترش سرطان سینه را افزایش دهند. داروهایی که اثرات استروژن را مسدود می کنند یا تولید استروژن را در بدن شما کاهش می دهند، می توانند خطر ابتلا به سرطان سینه را نیز کاهش دهند. این گزینه ها عبارتند از:
- تاموکسیفن برای زنان یائسه یا پیش یائسه
- رالوکسیفن (Evista)، برای زنان یائسه
- اگزمستان (Aromasin)، برای زنان یائسه
- آناستروزول (Arimidex)، برای زنان یائسه
اگرچه این داروها می توانند خطر ابتلا به سرطان سینه تهاجمی را تا حدود 50 درصد کاهش دهند، اما خطر بروز عوارض جانبی دارند. در مورد خطرات و مزایای این داروها با پزشک خود صحبت کنید تا با هم تصمیم بگیرید که آیا داروها برای شما مناسب است یا خیر.
گزینه های دیگر
گزینه های دیگر برای تشخیص زودهنگام و کاهش خطر عبارتند از:
- غربالگری سرطان سینه. پزشک شما ممکن است هر سال ماموگرافی و MRI را پیشنهاد کند. غربالگری همچنین باید شامل معاینه بالینی پستان توسط پزشک و آموزش آگاهی از پستان باشد تا شما را با قوام طبیعی بافت پستان خود آشنا کند.
- جراحی برای برداشتن تخمدان ها (اووفورکتومی پیشگیرانه). این روش می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه و تخمدان را کاهش دهد. در زنانی که در معرض خطر بالای سرطان سینه قرار دارند، اگر این عمل قبل از سن 50 سالگی انجام شود، یعنی زمانی که زنان در دوران پیش از یائسگی هستند، اووفورکتومی پیشگیرانه ممکن است این خطر را تا 50 درصد کاهش دهد.
- سبک زندگی سالم. حفظ وزن مناسب، ورزش کردن در بیشتر روزهای هفته، محدود کردن مصرف الکل و اجتناب از هورمون درمانی در دوران یائسگی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد.
داشتن یک رژیم غذایی سالم ممکن است خطر ابتلا به برخی از انواع سرطان و همچنین دیابت، بیماری های قلبی و سکته را کاهش دهد.
به عنوان مثال، زنانی که از رژیم غذایی مدیترانه ای همراه با روغن زیتون بکر و آجیل پیروی می کنند ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهند. رژیم غذایی مدیترانه ای بیشتر بر روی غذاهای گیاهی مانند میوه ها و سبزیجات، غلات کامل، حبوبات و آجیل تمرکز دارد. افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی می کنند، چربی های سالم مانند روغن زیتون را به جای کره ترجیح می دهند و به جای گوشت قرمز، ماهی مصرف می کنند.
ماستکتومی پیشگیرانه همزمان با جراحی بازسازی
زنانی که تصمیم به ماستکتومی پروفیلاکتیک دارند، معمولاً جراحی بازسازی سینه را همزمان با ماستکتومی پیشگیرانه یا در زمان بعدی انجام می دهند.
عمل ماستکتومی آنجلینا جولی
یک نمونه بارز در جراحی ماستکتومی پیشگیرانه، آنجلینا جولی بازیگر مشهور هالیوود است.
آنجلینا جولی در می 2013 فاش کرد که تحت ماستکتومی دوبل قرار گرفته است تا از بروز سرطان سینه جلوگیری کند. انتخاب چنین مساله ای قطعا یک تصمیم فوق العاده دشوار برای وی بوده است. عمومی شدن این موضوع باید به همان اندازه سخت بوده باشد. شرح داستان او ممکن است به سایر زنان کمک کند تا درباره ژن هایی که زمینه ساز برخی سرطان های سینه – اما نه همه آنها – می شوند و آزمایش های موجود، اطلاعات بیشتری کسب کنند. برای برخی از زنان، مزایای چنین اقدام پیشگیرانه جدی به دلایل شخصی و پزشکی بیشتر از خطرات آن است. اما این ممکن است برای هر زنی صادق نباشد.
آنجلینا جولی تحت عمل جراحی ماستکتومی پیشگیرانه دوبل قرار گرفت. این بدان معناست که او هر دو سینه خود را برداشت، حتی اگر سرطان سینه در او تشخیص داده نشده بود. وی اذعان داشت که این کار را به این دلیل انجام داد که حامل ژنی به نام BRCA1 است که به طور قابل توجهی احتمال ابتلا به سرطان سینه یا تخمدان را افزایش می دهد.
یک ژن مرتبط به نام BRCA2 نیز شانس ابتلا به سرطان سینه را تا حد زیادی افزایش می دهد. (مردانی که دارای این جهش ها هستند نیز خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها وجود دارد.)
در جمعیت عمومی، حدود 12 نفر از 100 زن (12%) در طول زندگی خود به سرطان سینه مبتلا می شوند. در بین زنانی که جهش بدی در BRCA1 یا BRCA2 را به ارث برده اند، 60 نفر از 100 زن (60٪) به سرطان سینه مبتلا می شوند. زنانی که حداقل دو وابسته نزدیک دارند – مادر، خواهر یا دختر – که سرطان سینه یا تخمدان داشته اند نیز در معرض خطر بسیار بیشتری هستند. مادر آنجلینا جولی نیز در سن 56 سالگی بر اثر سرطان تخمدان درگذشت. این زنان کاندیدهای خوبی برای ماستکتومی پیشگیرانه هستند.
اطلاعات مفید کسب کنید
اگر شما یا یکی از عزیزانتان سرطان سینه تشخیص داده شده است، مهم است که کمی وقت بگذارید تا گزینه های خود را بسنجید. مطالعه ای در دانشگاه میشیگان نشان داد که تقریباً سه چهارم زنانی که ماستکتومی پیشگیرانه را انتخاب کردند در واقع در معرض خطر بسیار کمی برای ابتلا به سرطان در پستان سالم قرار داشتند. به گفته محققان، این زنان دلیل پزشکی خوبی برای انجام این کار نداشتند و «انتظار نمی رفت از نظر بقای عاری از بیماری سود ببرند».
این بدان معنا نیست که تصمیمات آنها اشتباه بوده است. آنها بهترین انتخاب های شخصی را برای سلامت جسمی و روانی خود انجام دادند. حدود 90 درصد از زنانی که ماستکتومی پیشگیرانه انجام دادند، گفتند که در مورد مواجهه مجدد با سرطان بسیار نگران بودند اما ماستکتومی پیشگیرانه این ترس را کاهش داده است. یک مطالعه جدید در دانشگاه پیتزبورگ نشان می دهد که اکثر زنانی که تحت عمل ماستکتومی پروفیلاکتیک قرار می گیرند از انجام آن راضی اند و انجام آن را به زنان دیگری که در موقعیت خود هستند نیز توصیه می کنند.
اما تحقیقات دانشگاه میشیگان نشان می دهد که به زنانی که سرطان سینه در آنها تشخیص داده شده است، اطلاعات بیشتر و بهتری در مورد شانس ابتلا به سرطان در سینه دیگر و در مورد خطرات و مزایای ماستکتومی پیشگیرانه داده شود. همه جراحی ها خطر عوارض و ریکاوری ماستکتومی را به همراه دارند – و جراحی ترمیمی در صورتی که خانمی آن را انتخاب کند – عوارض دیگری را به همراه دارد، که البته معمولاً موقتی است.
وقت گذاشتن برای اخذ این تصمیم گیری، و گفتگو با یک متخصص قابل اعتماد و آگاه، بخش مهمی از فرآیند تصمیم گیری است. داشتن اطلاعات کافی قبل از انتخاب ماستکتومی پیشگیرانه به اندازه تصمیم گیری درباره آن مهم است.
بهترين جراح سينه تهران | دكتر فوق تخصص سرطان سينه نی نی سایت
چنانچه به دنبال بهترین جراح سينه در تهران هستید، به شما دکتر امیرپاشا ابراهیمی دارای بورد تخصصی جراحی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، فلوی رسمی جراحی پستان (سرطان و زیبایی) از دانشگاه علوم پزشکی تهران، از اعضای زبده تیم به آیند را معرفی می کنیم.
“م . ز”
تندرست باشید.
منابع: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mastectomy/in-depth/prophylactic-mastectomy/art-20047221 https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/prophylactic_mast https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/prophylactic_mast/right-for-you https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/prophylactic_mast/what-to-expect https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/prophylactic_mast/risks https://www.breastcancer.org/treatment/surgery/prophylactic_mast/reconstruction https://www.health.harvard.edu/blog/angelina-jolies-prophylactic-mastectomy-a-difficult-decision-201305156255