کیست سینه

کیست سینه | آیا کیست سینه نشانه سرطان است؟ | درمان کیست سینه

کیست سینه

کیست سینه در واقع کیسه های پر از مایع کوچکی هستند که داخل سینه قرار دارند. این کیست ها اغلب غیرسرطانی و خوش خیم هستند. فرد می تواند یک یا همزمان چند کیست پستان داشته باشد. کیست های سینه در بیشتر مواقع جنسی مانند بادکنک پر آب یا بافت نرم و میوه ای دارند، اما گاهی اوقات می توانند سفت و متراکم هم باشند. 

کیست های سینه اغلب به درمان خاصی نیاز ندارند مگر اینکه بزرگ، ناراحت کننده و دردناک باشند. در این مورد خشک کردن یا به عبارتی تخلیه کردن کیست می تواند در تسکین دادن علائم موثر و مفید باشد.

گرچه خانم ها در هر سنی می توانند به کیست سینه دچار شوند، اما این پدیده در بین خانم ها قبل از دوره یائسگی رایجتر است. معمولا خانم های زیر50 سال. اما بازهم تأکید می کنیم که خانم ها در هر سنی ممکن است به آن مبتلا شوند. پدیده کیست سینه همچنین میان خانم هایی که در دوره بعد از یائسگی هورمون تراپی می کنند هم رایج است.

علائم کیست

کیست پستان یا سینه می تواند در یک یا هردو سینه پیدا شود. علائم و نشانه های آن عبارتند از:

  • یک توده نرم و گرد که راحت حرکت می کند و ممکن است لبه های صافی داشته باشد. که این ویژگی ها اغلب(نه همیشه) نشانه های خوش خیم بودن آن کیست هستند.
  • ترشحاتی از نوک سینه که ممکن است بی رنگ، زرد یا قهوه ای تیره یا روشن باشند.
  • درد یا التهاب سینه در ناحیه ای که توده در آن قرار دارد.
  • بزرگ تر شدن یا افزایش التهاب توده داخل سینه درست قبل از دوره قائدگی ماهانه.
  • کوچکتر شدن یا کاهش اندازه توده داخل سینه بعد از دوره قائدگی ماهانه.

داشتن کیست سینه خطر ابتلای شما به سرطان سینه را بالا نمی برد. اما به هر حال داشتن این کیست ها پیدا کردن توده های جدید یا تغییرات دیگری که نیازمند معاینه و ارزیابی پزشک هستند را سخت می کند. چون ممکن است توده های جدیدی که علائم سرطان هستند را نتوان به سادگی از کیست های معمولی تشخیص داد.

یادتان باشد که سینه ها در طول دوره قائدگی ماهانه ممکن است کمی برآمده تر شده یا درد بگیرند. پس مهم است که با مشخصه های سینه خود در دوره قائدگی ماهانه آشنایی کامل داشته باشید تا چنانچه هرگونه تغییری نسبت به شرایط عادی و معمول رخ داد سریع بتوانید متوجه آن شوید.

برای اینکه با علائم کیست پستان بیشتر آشنا شوید و به عبارت دیگر بیشتر از منظر تجربه های شخصی افراد واقعی به آن نگاه کنید، توصیه می کنیم سری به تالار های گفت و گو بزنید و صحبت های افرادی که کیست های سینه را تجربه کرده اند بخوانید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

بافت نرمال و طبیعی سینه اغلب حالتی گلوله ای یا گره دار دارد. اما چنانچه متوجه بروز بافت های گره ای جدیدی در سینه شدید که از بین نمی روند، بزرگتر می شوند یا بعد از یکی دو دوره قائدگی هنوز سرجایشان باقی مانده اند، سریعا به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر متوجه تغییرات جدید در پوست یک یا هر دو سینه هم شدید وقتش رسیده که به پزشک مراجعه کنید.

کیست سینه

علت به وجود آمدن کیست سینه

هرکدام از سینه ها حاوی بافت های نرمی و غده ای هستند که درست مانند گلبرگ های یک گل آفتاب گردان دور هم قرار گرفته اند. بافت های نرمی سینه به قسمت های کوچکتری تقسیم شده اند که در دوران بارداری و شیردهی، شیر تولید می کنند. بافت های حمایتی که در واقع شکل سینه را تشکیل می دهند از بافت چربی و بافت ارتباطی فیبری ساخته شده اند. کیست سینه در نتیجه انباشته شدن مایعات داخل غده های داخل سینه رشد می کند.

در بیشتر مواقع کیست های سینه را بر اساس اندازه شان دسته بندی می کنند:

  • میکروکیست ها. که ممکن است طی آزمایشات تصویر برداری از قبیل ماموگرافی یا فراصوت دیده شوند، اما آنقدر کوچک هستند که نمی شود لمسشان کرد.
  • ماکروکیست ها. آنقدر بزرگ هستند که می شود لمسشان کرد و می توانند از 2.5 الی 5 سانتی متر از نظر قطر رشد کنند.

متخصصان هنوز به شکل دقیق نمی دانند که علت اصلی بروز کیست های سینه چیست. اما قوی ترین حدس این است که کیست سینه در نتیجه تغییرات هورمونی ناشی از قائدگی های ماهانه به وجود می آید.

کیست کمپلیکه سینه چیست

علاوه بر دسته بندی از نظر اندازه، کیست های سینه را به دو دسته ساده و کمپلکس (پیچیده) هم تقسیم بندی می کنند. اکثر کیست های سینه فارغ از تعداد، اندازه یا اینکه در یک یا هر دو سینه باشند بی خطر هستند و نمی توانند نشانه هایی از یک بیماری خاص و خطرناک باشند. به همین علت هم هست که به درمان به خصوصی نیاز ندارند.

اما از طرفی چیزی در حدود یک درصد از کیست های سینه هستند که در دسته کمپلکس قرار می گیرند. یعنی ماهیتشان به گونه ای است که در وهله اول مشخص نمی شوند و به آزمایشات بیشتری برای تعیین ماهیت نیاز دارند. این کیست ها معمولا با یک بار تصویربرداری به درستی مشخص نمی شوند و برای آزمایششان به فرآیند هایی مانند بیوپسی یا نمونه برداری احتیاج است.

کیست سینه

درمان کیست سینه

همانطور که گفتیم کیست های ساده سینه – آنهایی که پر از مایع هستند و موجب هیچ علائمی نمی شوند – به هیچ درمانی نیاز ندارند. بسیاری از این کیست ها بدون هیچگونه درمان خود به خود ناپدید می شوند. چنانچه یک کیست بادوام باشد، سفت تر شود یا متوجه تغییر حالت پوست در ناحیه اطراف آن شدید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و بهترین راه درمانی را تعیین کنید. درمان کیست سینه به صورت کلی به یکی از سه روش زیر انجام می شود:

مکش با سوزن تخلیه : همانطور که از اسمش پیداست در این روش با استفاده از یک سوزن مایعات داخل کیست تخلیه شده تا کیست خود به خود از بین برود.

استفاده از هورمون : این روش بیشتر برای خانم هایی استفاده می شود که علائم شدید دارند.

جراحی : جراحی تنها تحت شرایط غیرعادی نیاز خواهد بود. یعنی زمانی که کیست بیش از حد پایدار باشد و از بین نرود و حاوی مایعات خونی بوده یا علائم نگران کننده دیگر داشته باشد.

در صورت لزوم به جراحی یا هرگونه درمان دیگر بهتر است به یک پزشک متخصص قابل اطمینان مراجعه کنید تا خطرات و عوارض روش های درمانی به حداقل برسند. دکتر امیرپاشا ابراهیمی، متخصص جراحی عمومی و فلوشیب جراحی سینه، یکی از بهترین پزشکان در این زمینه درمانی در داخل کشور هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا