مراقبتهاي بعد از عمل سرطان سينه
مراقبتهاي بعد از عمل سرطان سينه
خیلی ها مجبور می شوند سینه های خود را عمل کنند، و خیلی ها آن را انتخاب می کنند. واقعیت این است که اگر سینه به مشکلات و بیماری های جدی از جمله سرطان سینه دچار شده باشد، تقریبا برای درمان آن هیچ چاره دیگری به جز جراحی سینه ندارید. که طی این جراحی های درمان یا بخشی از سینه، یا تمام آن برداشته می شود.
از طرفی بسیاری از خانم ها بدون اینکه مشکل یا بیماری خاصی در سینه خود داشته باشند تصمیم می گیرند برای بهبود وضعیت ظاهری سینه ها آنها را عمل کنند. که عمل های زیبایی هم یا شامل کوچک کردن سینه می شود، یا بزرگ کردن آن و یا لیفت سینه.
در مقالات دیگر همین وبسایت در مورد تمام عمل های جراحی سینه به صورت کلی و جزئی صحبت کرده ایم. از ماموپلاستی و ماستوپکسی گرفته، تا ماستکتومی و لامپکتومی. اگر تا به حال مقالات ما را دنبال نکرده اید توصیه می کنیم سری به صفحات وبسایت ما بزنید و این مقالات را مطالعه کنید. مطالب موجود در آنها قطعا اطلاعات بسیار مفیدی درباره مشکلات و انواع جراحی های سینه در اختیار شما قرار می دهد.
اما برگردیم سراغ موضوع اصلی. یعنی مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه. همانطور که از عنوان مقاله هم مشخص است قصد داریم تا در این مطلب بیشتر روی جراحی های درمانی سینه تمرکز کنیم. اما اصولا مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه فرقی با مراقبتهای بعد از عمل های زیبایی سینه ندارند. پس چنانچه هریک از انواع عمل های فوق را روی سینه انجام داده اید یا قصد انجام آن را دارید، مطالب این مقاله می تواند برایتان مفید و کاربردی باشد.
با ما همراه باشید.
مراقبتهای بعد از عمل سینه
به صورت کلی عمل جراحی سینه هم مانند تمام عمل های جراحی دیگر ریسک های خودش را دارد و قطعا جزو درمان های سنگین و به شدت تهاجمی است. از آنجایی که طی عمل جراحی پوست سینه بریده می شود و در بیشتر موارد بخشی از بافت سینه برداشته می شود، اندام آن تا مدتی بعد از عمل ضعیف بوده و به مراقبتهای ویژه نیاز دارد. مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه را می توان به چهار دسته اصلی تقسیم کرد. حمام، ورزش، پوشش و تغذیه.
بعد از انجام عمل جراحی سرطان سینه، بهتر است موارد زیر را در زمان حمام کردن رعایت کنید:
- تا 48 ساعت بعد از انجام عمل جراحی سینه از حمام کردن خودداری کنید. بعد از 2 روز می توانید یک حمام کامل بگیرید یا فقط از کمر به پایین بدن خود را بشویید. این به دستوری که پزشک برای شما می نویسد بستگی دارد.
- بعد از کشیدن بخیه ها تا 24 الی 48 ساعت حمام نکنید. اما بعد از آن می تواند با خیال راحت دوش بگیرید. زمان مناسب برای حمام کردن بعد از کشیدن بخیه ها را پزشک به شما می گوید.
- زمانی که مجاز به حمام کردن شدید، تلاش کنید تا هر روز دوش بگیرید تا بخیه هایتان تمیز باقی بمانند.
- قبل از رفتن زیر دوش حتما گاز و پانسمان موقت روی سینه ها را بردارید.
- یادتان باشد که سینه ها بعد از عمل جراحی ممکن است تا مدتی کمی بی حس باشند. اگر هم عمل بازسازی کامل به وسیله ایمپلنت گذاری انجام داده باشید که سینه ها کاملا بی حس خواهند بود. به همین خاطر قبل از رفتن زیر دوش دما و حرارت آب را با دست یا کمر بسنجید تا ناحیه سینه دچار سوزش نشود.
- بدن و سینه را با آب ولرم بشویید و از شونیده های معطر استفاده نکنید. ناحیه بالای بخیه و زخم ها را به آرامی بشویید و خوب آب بکشید.
- آب را مستقیم روی سینه ها نگیرید. بلکه بگذارید از روی شانه ها به روی سینه جاری شود. بعد از بیرون آمدن از حمام با حوله روی سینه ها را نکشید، بلکه به آرامی با یک حوله تمیز روی سینه ها ضربه بزنید تا رطوبتشان خشک شود.
- تا زمان بهبودی کامل زخم ها و ناحیه بخیه در وان حمام نکنید. چراکه احتمال عفونت بالا می رود. برای حمام کردن در وان باید 6 الی 8 هفته بعد از انجام عمل جراحی صبر کنید.
- پیش از استفاده از هرگونه شامپو یا بدن شوی یا کرم شستشو حتما در مورد آن محصول با پزشک صحبت کنید تا برای روند بهبودی زخم هایتان مضر نباشد. یادتان باشد که در دوه نقاهت بعد از عمل سینه نمی توانید از هر ماده شوینده ای استفاده کنید. دوره بهبودی زخم های بعد از عمل حداقل 6 هفته زمان می برد. اما التیام کامل می تواند تا 6 ماه وقت بگیرد.
نکاتی که در دوره نقاهت، باید در مورد مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه در زمینه لباس پوشیدن رعایت کنید عبارتند از:
- سعی کنید تا 6 هفته بعد از عمل از سوتین های بسیار نرم و حمایت کننده استفاده کنید و حتی در زمان خواب هم آن را به تن داشته باشید. درست مانند نمونه هایی که پرستاران به شما می دهند. البته در زمان حمام کردن می توانید سوتین را باز کنید.
- در مدت زمانی که زخم و بخیه های سینه بعد از عمل در حال خوب شدن هستند از پوشیدن سوتین هایی که داخلشان سیم و مفتول دارند خودداری کنید.
ورزش بعد از عمل سرطان سینه
ورزش کردن همیشه برای سلامتی خوب است. اما بعد از انجام هرگونه عمل جراحی، مخصوصا عمل جراحی سینه باید مراقب باشید که برنامه وررزشی تان متناسب با شرایط فیزیکی تان باشد. به عبارت دیگر باید در دوره نقاهت، تا خوب شدن کامل زخم های عمل محدودیت هایی را در برنامه ورزشی خود اعمال کنید. از جمله:
- حداقل تا شش هفته از بلند کردن وزنه های بیشتر از 2 الی 5 کیوگرمی خودداری کنید. البته این امر محدود به حرکات ورزشی نمی شود، بلکه باید در هنگام فعالیت های روزمره مانند خرید کردن، بلند کردن بچه، شستن لباس و انجام کارهای ساده خانگی هم این مورد را رعایت کنید.
- تا شش هفته از انجام ورزش های شدید و پرفشار مانند دویدن، پیاده روی سریع یا پریدن خودداری کنید. همچنین ورزش های کششی که به عضلات سینه فشار می آورند هم در این مدت ممنوع هستند.
- از انجام ورزش های رزمی که درگیری فیزیکی دارند حداقل تا 3 ماه خودداری نمایید. یادتان باشد که ظرف چند ماه آتی باید تلاش کنید تا کمترین فشار فیزیکی به سینه ها وارد شود.
پاتولوژی بعد از عمل سرطان سینه
پاتولوژی هم ارز واژه غربالگری سرطان است. غربالگری یعنی بررسی سینه برای تشخیص علائم بیماری. که در این مورد سرطان است. یکی از مهمترین نکات مربوط به مراقبتهای بعد از عمل سرطان سینه این است که در فواصل منظمی که پزشک تعیین می کند، پاتولوژی انجام دهید تا پزشک از باقی نماندن هیچکدام از سلول های سرطانی در بافت سینه مطمئن شود. یادتان باشد که احتمال برگشتن سرطان همیشه وجود دارد. پس غربالگری یا بررسی های منظم بعد از عمل سرطان سینه امری ضروری خواهد بود.
پاتولوژی سرطان سینه اغلب با روش ماموگرافی صورت می پذیرد.
عوارض بعد از عمل سرطان سینه
عمل جراحی سرطان سینه هم مانند تمام عمل های جراحی دیگر ممکن است عوارضی داشته باشد. بروز این عوارض جانبی قطعی نیست اما به هر حال شانس وقوعشان وجود دارد. عوارض جانبی احتمالی بعد از عمل سرطان سینه عبارتند از:
- سروما
- هماتوما
- لیمفودما
- محدودیت دامنه حرکت شانه ها
- بی حسی یا درد عصبی
- عفونت
- نکروز بافت سینه
- عدم تعادل وزن بین دو سینه بعد از عمل
- مشکلات مربوط به زیبایی سینه
بهترین دکتر جراحی سرطان سینه
یادتان باشد که شانس بروز عوارض جانبی با انتخاب یک پزشک جراح خوب بسیار کاهش پیدا می کند. دقیقا برعکس این امر هم صادق است. پس چنانچه مایلید عمل موفقی را پشت سر بگذارید و کمترین عوارض جانبی ممکن را تجربه کنید، حتما در انتخاب یک پزشک جراح خوب دقت کنید.
دکتر امیرپاشا ابراهیمی، متخصص جراحی عمومی، و فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پستان، یکی از بهترین و معتبرترین جراحان سینه در داخل کشور هستند.
بعد از عمل سرطان سینه چه بخوریم
بعد از انجام عمل جراحی برای درمان سرطان سینه بهتر است حداقل تا مدت چند ماه از غذاهایی استفاده کنید که شانس بروز مجدد سرطان سینه را افزایش نمی دهند. این امر به عادات غذا خوردن هم تعمیم پیدا می کند. از جمله:
- تقسیم سه وعده غذایی بزرگ، به پنج وعده غذایی کوچک در روز
- استفاده از غذاهای پر پروتئین مانند ماست و نوشیدنی های پروتئین دار
- انواع سوپ
- سویا
- مصرف سبزیجات حاوی آنتی اکسیدان مانند کلم برکلی و انبه
- مصرف مواد غذایی حاوی بتاکاروتن از جمله زردآلو و هویج
- گوجه فرنگی و گریپ فروت
- مصرف برنج قهوه ای سبوس دار، در کنار نان های سبوس دار رژیمی
- پرهیز از مصرف فرآورده های گوشتی دست دوم مانند انواع سوسیس و کالباس
طول عمر مبتلایان به سرطان سینه
یادتان باشد که سرطان سینه بیماری است که شانس درمانش بسیار بالا است. پس از واژه سرطان سینه نترسید، چراکه اگر از آن آگاه باشید و به موقع برای درمانش اقدام کنید شانس درمان شما بسیار بالا خواهد بود. در واقع تا پیش از مرحله چهارم و متاستاز همیشه راهی برای درمان سرطان سینه وجود دارد.