فیبروکیستیک چیست

فیبروکیستیک چیست | با غده های سینه بیشتر آشنا شوید

فیبروکیستیک چیست

در پاسخ به این سوال که فیبروکیستیک چیست ؟ باید بگوییم که تغییرات فیبروکیستیک سینه در واقع دو چیز هستند که می توانند به صورت طبیعی برای سینه اتفاق بیفتند: بافت های فیبروزی و کیست های خوش خیم(غیرسرطانی). این تغییرات می توانند زمانی اتفاق بیفتند که بافت سینه فرد سفت تر شود، به صورتی که بتوان از روی پوست حسشان کرد. گاهی اوقات ممکن است کیست هم شکل بگیرد.

این یک عارضه رایج در بین خانم هاست. به صورتی که وقتی سینه هایتان را لمس کنید ممکن است متوجه نوعی بافت برآمده و طناب مانند بشوید. بافت هایی که ممکن است حس ورم کرده یا ملتهب، به خصوص در بخش های بیرونی و بالایی سینه داشته باشند.

علائم فیبروکیستیک

پدیده فیبروز یعنی داخل سینه خود بافت های زخم مانند زیادی دارید. بافت هایی که حس سفت یا لاستیکی دارند. کیست سینه هم درواقع یک توده یا کیسه پر از مایعات است که می تواند دور سینه حرکت کند. اگر مایعات داخل کیست خیلی زیاد شوند، کیست می تواند تا دور بافت های اطراف خودش هم کش بیاید. کیست های سینه خطرناک نیستند، اما می توانند دردناک باشند.  

به جز تغییری که در حس عمومی سینه ایجاد می کنند، با داشتن سینه فیبروکیستیک ممکن است متوجه موارد زیر هم بشوید:

  • تغییراتی که در هر دو سینه مشابه هستند
  • ترشحات قهوه ای یا سبز تیره از نوک سینه
  • توده های برآمده ای که در دوره عادت ماهانه تغییر اندازه می دهند و ممکن است بتوانید با سرانگشتتان حسشان کنید
  • التهاب یا درد عمومی سینه، به خصوص پیش از دوره قائدگی
  • درد یا ناراحتی در قسمت زیربغل
  • حس پر شدن، ورم داشتن یا سنگین بودن سینه
فیبروکیستیک چیست

عوامل و پیامد های فیبروکیستیک

تقریبا نیمی از خانم ها در سن 20 تا 50 سالگی خود دچار تغییرات فیبروکیستیک می شوند. بروز این تغییرات بعد از یائسگی بسیار نادر است اما اگر در این دوره در حال استفاده از هورمون تراپی باشید، احتمال دچار شدن به این تغییرات وجود دارد.

این به معنی آن است که هورمون هایی نظیر استروژن نقش مهمی در به وجود آمدن این تغییرات دارند، چراکه بافت سینه را تحت تأثیر قرار می دهند. اما پزشکان دقیقا مطمئن نیستند که علت اصلی بروز فیبروکیستیک چیست .نوشیدن الکل احتمال ابتلا به آنها را بالا می برد، به خصوص در خانم های بین سن 18 تا 22 سال.

قبلا به این پدیده بیماری بافت فیبروکیستیک سینه می گفتند. اما ازآنجایی که فیبروکیستیک بخشی طبیعی و نرمال از از زندگی هر خانمی است، واقعا یک بیماری به حساب نمی آید. به همین دلیل هم هست که متخصصان امروزه آن را به جای “بیماری”، “تغییرات” می نامند.

آیا فیبروکیستیک نشانه سرطان است؟

نه. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، تغییرات فیبروکیستیک پستان خطرناک نیستند. و شانس شما برای ابتلا به سرطان سینه را بالا نمی برند.

اما اگر در داخل سینه خود توده های فیبروکیستیک داشته باشید، ممکن است در زمان خودآزمایی سرطان سینه، تشخیص دادن آنها از توده های غیر عادی کمی سخت شود. به همین خاطر هم هست که شما باید فرق بین تغییرات طبیعی و غیرطبیعی پستان را بدانید. تا وقتی متوجه چیز متفاوتی شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید تا آن را بررسی کند.

تشخیص فیبروکیستیک چیست

برای تشخیص فیبروکیستیک سینه آزمایشات و تست های زیر انجام می شود:

  • معاینه فیزیکی در مطب

پزشک در این مرحله به سینه به دقت نگاه می کند و ناحیه سینه، غدد لنفاوی زیربغل و پایین گردن را لمس می نماید. اگر تغییراتی که پزشک حسشان می کند نرمال بودند، ممکن است به هیچ آزمایش بیشتری نیاز نداشته باشید. یا حتی ممکن است از شما بخواهد چند هفته دیگر برگردید تا یک تست مجدد انجام دهید.

  • ماموگرافی

چنانچه پزشک به اطلاعات بیشتری در مورد یک توده یا بافت سفت شده نیاز داشته باشد، از شما می خواهد که آزمایش ماموگرافی انجام دهید. ماموگرافی نوعی از آزمایش اشعه ایکس است که در ناحیه سینه انجام می شود. و متخصص رادیودرمانی، طی آزمایش روی ناحیه سینه تمرکز می کند.

  • اولتراسوند

در این آزمایش از امواج فراصوت برای تصویربرداری از بافت های داخلی سینه استفاده می شود. می توان این آزمایش را همزمان با ماموگرافی انجام داد، و اگر سنتان پایین تر از 30 سال باشد، ممکن است بدون نیاز به ماموگرافی، تنها آزمایش فراصوت برایتان کفایت کند. این آزمایش بیشتر مناسب تصویربرداری از بافت های عمیق داخل سینه است.

  • استفاده از سوزن

چنانچه توده داخل سینه برای پزشک شبیه کیست باشد، ممکن است از یک سوزن تیز برای خالی کردن مایعات داخل آن استفاده کند. گاهی اوقات اینکار می تواند موجب سرنگونی کامل کیست و پایان نارحتی ناشی از آن شود.

  • نمونه برداری از سینه

چنانچه پزشک به اطلاعات بیشتری برای برای تصمیم گیری نیاز داشته باشد، نمونه برداری انجام می دهد. نمونه برداری یا بیوپسی یعنی اینکه پزشک با یک برش کوچک بخشی از بافت سینه درناحیه مورد نظر را بر می دارد تا برای آزمایشات بیشتر به آزمایشگاه بفرستد. این آزمایش معمولا در مطب خود پزشک انجام می شود.

بهترین جراح سینه تهران

فیبروکیست ها اغلب به درمان ویژه ای نیاز ندارند. اما گاهی اوقات توده هایی داخل سینه به وجود می آیند که شبیه آنها هستند، اما اتفاقا بدخیم و خطرناکند. بعد از تشخیص توده های بدخیم و خطرناک، برای درمان آنها به جراحی نیاز دارید. چنانچه کار به مرحله جراحی رسید، بهتر است حتما در انتخاب جراح دقت کافی داشته باشید. چون یک جراح بد نمی تواند جراحی خوب انجام دهد. مگر اینکه بخواهید  سلامتی و طول عمر خود را به شانس واگذار کنید!

دکتر امیرپاشا ابراهیمی، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی پستان، یکی از بهترین و معتبرترین جراحان سینه در داخل کشور هستند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا