مشکلات سینه زنان
مشکلات سینه زنان می توانند مختلف باشند. اصولا مشکلات سینه خانم ها آنقدر گسترده و متنوع نیست که نتوان آنها را دسته بندی کرد. بلکه این مشکلات اغلب یا ناشی از صدمات و آسیب های بییرونی هستند، یا ناشی از اختلالت درونی مانند کیست، فیبرو آدنوم یا بیماری های دیگری مانند سرطان سینه، یا در اثر عوامل طبیعی به وجود می آیند و هیچ خطری ندارند.
از این رو بیشتر مواردی که مردم آنها را به عنوان مشکلات سینه زنان می شناسند، در حقیقت علائم و نشانه هایی هستند که نمایانگر اختلالات داخل سینه اند. به همین خاطر بهتر است بیشتر با این علائم و مشکلات آشنا باشید و بتوانید نشانه های خطرناک و جدی را از نشانه های بی خطر تشخیص دهید. در این راستا به دو ابزار مهم احتیاج دارید. که یکی دانش و اطلاعات کافی نسبت به اندام سینه است، و دیگری شناخت کافی نسبت به شرایط و وضعیت عادی سینه خودتان.
شما می توانید با مطالعه مقالات این صفحه اطلاعات جامعی درباره اندام سینه از جنبه های مختلف کسب کنید.
اما در این مقاله قصد داریم تا بیشتر درمورد مشکلات سینه زنان صحبت کنیم تا اطلاعاتی هرچند کلی از این موضوع به دست بیاورید. با ما همراه باشید.
علائم سرطان سینه در زنان
اولین نکته ای که باید درباره مشکلات سینه زنان بدانید، این است که آنها را جدی بگیرید. گرچه تقریبا 70 درصد این مشکلات و علائم، نشانه های جدی و خطرناک نیستند، اما این به معنای آن نیست که باید نسبت به آنها بی تفاوت باشید. نکته مهم درباره علائم سرطان سینه زنان این است که بیشتر این علائم شباهت زیادی با علائم بی خطر دارند. به خاطر همین هم هست که باید تمام علائم و مشکلات سینه را جدی بگیرید و از بی خطر بودن آنها مطمئن شوید.
سرطان سینه، رایجترین نوع سرطان در میان خانم هاست. این سرطان از جمله سرطان هایی است که اگر در مراحل اولیه تشخیص داده شود و روند درمانش آغاز شود، می توان آن را کاملا درمان کرد. هرچه دیرتر این سرطان را تشخیص دهید و اجازه دهید به مراحل و گرید های بالاتر برسد، طبیعتا درمان آن هم دشوار تر می شود و شانس بهبودیش کاهش می یابد.
سرطان در گرید ها و مراحل بالا به معنی آن است که سلول های سرطانی از محل خود جا به جا شده اند و به بخش های دیگر اندام سینه هم سرایت کرده اند. در گرید چهارم، که آخرین مرحله سرطان است، این سلول ها ممکن است حتی به اندام های دیگر هم سرایت کرده باشند. معمولا در این مرحله نمی توان سرطان سینه را درمان کرد.
با این اوصاف آشنایی با علائم سرطان سینه در زنان اهمیت بالایی دارد، چراکه بهتر است زودتر آنها را شناسایی کنید.
برخی از علائم سرطان سینه در زنان عبارتند از:
- ظاهر شدن برجستگی ها و توده های جدید در سینه و زیربغل
- سفت شدن یا ورم بخشی از سینه
- التهاب یا پوسته پوسته شدن پوست سینه
- قرمزی و فلسی شدن پوست نوک سینه یا ناحیه رنگی دور آن
- به داخل کشیده شدن نوک سینه یا درد در ناحیه اطراف آن
- ترشحاتی غیر از شیر از نوک سینه، از جمله خون و ترشحات رنگی
- هرگونه تغییر در اندازه و شکل سینه
- وجود درد در هر بخشی از سینه
همانطور که می بینید آشنایی با حالت و شرایط عادی سینه برای تشخیص وضعیت های غیر نرمال اهمیت بسیار زیادی دارد.
علت سوزش نوک سینه زنان
سوزش نوک سینه زنان به خودی خودی نشانه ای از مشکلات جدی سینه نیست. اما چنانچه سوزش سینه با هرکدام از علائم سرطان سینه که در بالا به آنها اشاره کردیم همراه باشد، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید و تحت معاینه قرار بگیرید.
اما سوزش نوک سینه خالی ممکن است ناشی از موارد و علل زیر باشد:
- لباس نامناسب : نوک سینه بخش حساسی است. انتخاب لباس های زیری که جنس مرغوبی ندارند و می توانند بافت نرم نوک سینه را خراش دهند می تواند موجب بروز سوزش نوک سینه شود.
- شیردهی : از آنجایی که در دوران شیردهی نوزاد مدام نوک سینه را مک می زند، ممکن است این امر باعث به وجود آمدن درد و سوزش در نوک پستان شود.
- بارداری : سوزش نوک سینه زنان در دوران بارداری یک اتفاق کاملا طبیعی است. چراکه در این دوران سینه دستخوش تغییرات زیادی از جمله تغییر در اندازه، رنگ نوک پستان و افزایش حساسیت می شود.
- تغییرات هورمونی : عمده مشکلات سینه زنان به خاطر تغییرات هورمونی (استروژن) در بدن است. چنانچه در دوره های طبیعی تغییرات هورمونی مانند دوره قاعدگی ماهانه باشید یا تحت درمان هورمون تراپی قرار گرفته باشید، سوزش نوک سینه می تواند طبیعی باشد.
- عفونت نوک سینه : گاهی اوقات به واسطه خراش یا حساسیت بیش از حد نوک سینه ممکن است دچار عفونت، زخم یا سوزش بشود.
علت سفت شدن و درد نوک سینه در زنان
خوشبختانه سفت شدن و درد نوک سینه به تنهایی اغلب نشانه ای بر وجود سرطان سینه نیست. این دو مشکلات سینه زنان اغلب ممکن است ناشی از یکی از عوامل زیر باشند:
- فعالیت فیزیکی و فشار آمدن به بافت های نگه دارنده سینه
- حساسیت و آلرژی
- شیردهی
- بارداری
- برفک
- دوره ماهانه قائدگی
- یائسگی و دوره پیش از یائسگی
- مصرف داروهای کنترل بارداری (که توصیه می شود از آنها استفاده نکنید چون موجب تغییرات هورمونی خطرناک در بدن می شوند)
- آبسه پستان
- اکتازی مجاری
- اگزما
- پاژه پستان
- سرطان سینه
همانطور که اشاره کردیم درد و سفت شدن نوک سینه به تنهایی نشانه سرطان نیست. اما می تواند در کنار سایر علامت های جدی سرطان سینه قرار بگیرد و با آنها همراه باشد.
علت سفت شدن و درد نوک سینه در مردان
در اغلب موارد درد نوک سینه مردان و سفت شدن آنها به خاطر مشکلاتی است که در بافت سینه وجود دارد. اکثر این مشکلات هم قابل درمان هستند و خیلی هاشان هم خود به خود رفع می شوند. اما به صورت کلی عواملی که موجب سفت شدن و درد نوک سینه در مردان می شوند عبارتند از:
- ژنیکوماستی
- کیست سینه
- نکروز چربی سینه
- کشیدگی عضلات سینه در اثر آسیب یا ورزش
- سایش نوک سینه با لباس های بافت خشن
- سرطان سینه مردان
مردان هم ممکن است به سرطان سینه دچار شوند و این امر هم در اثر تغییرات هورمونی است. طبیعتا درصد ابتلای مردان به سرطان سینه بسیار کمتر از خانم هاست، اما به هر حال شرایطی است که باید مراقب آن باشید. سرطان سینه و ژنیکوماستی بیشتر در مردانی که اضافه وزن دارند اتفاق می افتند.
تشخیص سرطان سینه در منزل
توالی منطم برای مراجعه به پزشک متخصص سینه سالیانه یک یا دوبار است. مگراینکه مشکلات جدی یا سابقه سرطان داشته باشید که این امر باعث می شود به دفعات مراجعه بیشتری نیاز پیدا کنید. به همین منظور بهتر است خودتان روند های خود تشخیصی سرطان سینه در منزل را به خوبی بیاموزید و هفته ای یک یا دوبار سینه خود را بررسی کنید و دنبال هرگونه علائم غیرعادی بگردید. معاینه فیزیکی با دست و بررسی چشمی رایجترین شیوه های تشخیص سرطان سینه در منزل هستند. طی این بررسی ها چنانچه متوجه هرگونه علائم غیرعادی در سینه خود شدید بهتر است هرچه سریعتر برای تشخیص دقیقتر به پزشک مراجعه کنید.
برای آشنایی کامل با روش های تشخیص سرطان سینه در منزل، بهتر است این مقاله را مطالعه کنید.
عکس سرطان سینه
تقریبا در تمام موارد برای تشخیص دقیق سرطان سینه باید تحت آزمایشات تصویربردای قرار بگیرید. عکسبرداری از سرطان سینه چند روش دارد که ماموگرافی رایجترین نوع آن است. اما چنانچه تصویربرداری با ماموگرافی نتواند اطلاعات دقیق مورد نیاز پزشک را در اختیار او قرار دهد، او دستور انجام آزمایش های دیگری از جمله تصویربرداری با اشعه ایکس یا فراصوت را می دهد.
درمان مشکلات سینه زنان
بسیاری از مشکلات سینه زنان خود به خود از بین می رود و بعضی دیگر هم به درمان های پیچیده نیازی ندارند. اما چنانچه مشکلات سینه زنان ناشی از سرطان سینه باشد، بهتر است روندهای درمانی جدی را در پیش بگیرید.
موثرترین روش برای درمان سرطان سینه، هنوز هم جراحی است. طی جراحی سرطان سینه، پزشک متخصص توده سرطانی را به همراه بخشی از بافت های اطراف برمی دارد تا از باقی نماندن سلول های سرطانی مطمئن شود. گاهی اوقات هم در شرایطی که سرطان پیشرفت کرده باشد جراح ناچار به انجام ماستکتومی یا تخلیه کامل سینه می شود. اما حتی در این شرایط هم نباید نگران ظاهر سینه خود باشید چراکه عمل بازسازی سینه می تواند به سادگی ظاهر اولیه سینه را حتی بعد از تخلیه کامل به شما بازگرداند.
اما نکته مهمی که در اینباره وجود دارد انتخاب یک جراح خوب سینه در تهران است. جراح خوب، ضامن تجربه یک جراحی خوب و موثر است. پس حتما در انتخاب پزشک جراح دقت نظر کافی داشته باشید. دکتر امیرپاشا ابراهیمی، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ فوق تخصصی جراحی پستان، یکی از بهترین جراحان سینه در داخل کشور هستند.
برای آشنایی بیشتر با انواع جراحی های درمانی پستان می توانید این مقالات را مطالعه نمایید.