11 باور غلط درباره سرطان پستان
به جز کسانی که خودشان سرطان پستان را تجربه کرده اند یا اطرافیانشان را دیده اند که مراحل این سرطان را پشت سر می گذارند،
معمولا باورهای اشتباه زیادی در ذهن مردم درباره سرطان پستان وجود دارد. و از آنجایی که شانس ابتلا به این بیماری در بین خانم ها کم نیست و شمار مبتلایان به سرطان سینه معمولا قابل توجه است، باید این باورهای اشتباه را جدی گرفت. باور غلطی که در مورد افراد در خطر، علت های ابتلا یا روش های درمانی وجود دارند.
خوشبختانه سرطان پستان یکی از سرطان هایی است که زیاد درباره آن صحبت می شود و شناخت زیادی از آن در دسترس هست اما با این وجود هنوز هم سوءتفاهماتی درباره این سرطان وجود دارد.
من دکتر امیرپاشا ابراهیمی، بعد از سال ها تجربه در زمینه انجام انواع جراحی های پستان و درمان انواع سرطان سینه با سوالات زیادی در این زمینه رو به رو شده ام و باورهای غلط بسیاری را مشاهده کرده ام که در این مقاله قصد دارم به رایج ترین آنها اشاره کنم و پاسخ آنها را بدهم.
پس با من همراه باشید تا پاسخ رایج ترین باورهای اشتباهی که در مورد سرطان پستان رخ می دهند را به دست بیاورید.
باور غلط 1 : اگر سابقه خانوادگی از ابتلا به سرطان پستان نداشته باشم، به سرطان پستان مبتلا نمی شوم.
واقعیت : بیشتر افرادی که به سرطان پستان مبتلا می شوند سابقه خانوادگی ندارند.
بیشتر مردم فکر می کنند که سرطان پستان یک بیماری موروثی است در حالیکه فقط 5 تا 10 درصد موارد ابتلا به سرطان سینه ناشی از وراثت است.
بیماری موروثی زمانی اتفاق می افتد که ژن های جهش یافته از والدین به فرزندان منتقل شوند.
اتفاقا اغلب افرادی که به سرطان سینه مبتلا می شوند هیچگونه سابقه خانوادگی از این سرطان ندارند و این یعنی عوامل دیگری از جمله عوامل محیطی و سبک زندگی باعث بروز سرطان در آنها شده است.
اما به یاد داشته باشید که علت های مشابه و قطعی برای سرطان سینه وجود ندارند. مثلا ممکن است علت ابتلای یکی نفر به سرطان سینه اصلا نتواند موجب ابتلای فردی دیگر به این سرطان شود.
بزرگترین عوامل خطرزا برای ابتلا به سرطان سینه یکی زن بودن است و دیگری بالا رفتن سن و تغییرات ژنتیکی.
با گذشت زمان همیشه این خطر وجود دارد که سلول های سالم جهش پیدا کنند و به سلول های سرطانی تبدیل شوند.
البته به این نکته توجه داشته باشید که وراثت و سابقه خانودگی همچنان یکی از مهمترین عوامل خطرزا برای ابتلا به سرطان سینه به شمار می رود.
به خصوص اگر بستگان درجه یک شما مانند مادر، خواهر یا دخترتان به این سرطان مبتلا شده یعنی اینکه شما هم حتما باید معاینه شوید چراکه شانس مبتلا بودن یا مبتلا شدن شما هم بالا است.
باور غلط 2 : اگر وزنتان را کنترل کنید، ورزش کنید، غذای سالم بخورید و مصرف مواد خطرناک را کنار بگذارید به سرطان سینه مبتلا نمی شوید.
واقعیت : اگرچه این رفتارها و عادات می توانند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه کمک کنند اما شانس بروزش را به صفر نمی رسانند.
این چیزی است که معمولا از خانم هایی که تازه به سرطان سینه مبتلا شده اند زیاد می شنویم. آنها متعجبند چون می گویند که غذای سالم می خورند، وزنشان مناسب است، ورزش می کنند و لب به دخانیات و الکل نمی زنند، پس چطور ممکن است به سرطان سینه مبتلا شده باشند؟
بله، البته شواهدی وجود دارند که این رفتارهای سالم می توانند شانس ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهند، هرچند که نمی توانند تضمین کنند به این سرطان مبتلا نمی شوید. تعداد خانم هایی که تمام عادات رفتاری صحیح را در پیش گرفته اند و بازهم به این سرطان مبتلا شده اند کم نیست.
قطعا مدیریت عوامل خطرزایی که می توانید کنترلشان کنید ارزشش را دارد.
مثل مدیریت سبک زندگی، آنچه می خورید و می آشامید، ورزش کردن و فعالیت بدنی و غیره. اما همچنان انجام معاینات منظم پیش متخصص سینه و انجام خودآزمایی سرطان سینه در منزل و همچنین توجه به تغییرات غیرعادی پستان امری ضروری برای هر خانم به شمار می رود.
همچنین اگر در اطرافیانتان دوستانی دارید که به شدت به سلامت خود اهمیت می دهند و معتقدند که هرگز به سرطان سینه مبتلا نمی شوند، بگویید که هیچکس صد در صد از مبتلا شدن به این سرطان در امان نیست.
باور غلط 3 : پوشیدن سوتین می تواند موجب ابتلا به سرطان پستان شود.
واقعیت : هیچ مدرکی مبنی بر ارتباط سوتین و سرطان سینه وجود ندارد.
گاه و بی گاه تبلیغات رسانه ای و اینترنتی به این شایعه نادرست دامن می زنند که پوشیدن سوتین می تواند شانس ابتلا به سرطان سینه را بالا ببرد.
گرچه یک تئوری وجود دارد که ادعا می کند پوشیدن سوتین، مخصوصا آنهایی که در داخل خود مفتول فلزی دارند می تواند جریان مایع لنفاوی به بیرون سینه را محدود کرده و موجب شکل گرفتن تجمعات مواد سمی در بافت سینه شود، اما هیچ مدرک محکمی در تأیید این تئوری وجود ندارد.
باور غلط 4 : استفاده از مام های ضد تعریق می تواند موجب ابتلا به سرطان سینه شود.
واقعیت : هیچ مدرکی وجود ندارد که ارتباطی بین مام های ضد تعریق و سرطان پستان را نشان دهد.
شایعه های بسیار قدرتمند و زیادی در این باره وجود دارد که مام های ضد تعریق، به خصوص آنهایی که آلومینیوم یا مواد شیمیایی دیگر دارند توسط غده های لنفاوی زیربغل جذب شده، راه خود را به سلول های سینه پیدا کرده و شانس ابتلا به سرطان سینه را زیاد می کنند.
این شایعه همچنین باور دارد که شیو کردن زیربغل و استفاده از مام وضعیت را بدتر می کند چون منفذهایی در پوست ایجاد می کند که نفوذ مواد شیمیایی را آسان تر می کنند.
یکی دیگر از باور های غلط در این باره این بود که می گفتند استفاده از مام های ضد تعریق جلوی خروج مواد سمی که غده های لنفاوی از بدن خارج می کند را می گیرد و به همین دلیل شانس ابتلا به سرطان سینه را زیادتر می کند.
با وجود تمام این شایعه ها هیچ مدرک محکمی برای اثبات هیچکدام از آنها وجود ندارد. هرچند پزشکان توصیه می کنند برای ایمنی بیشتر به هر حال سعی کنید از مام های آلومینیوم دار زیاد استفاده نکنید.
باور غلط 5 : نزدیک بودن گوشی تلفن همراه به سینه موجب بروز سرطان پستان می شود.
واقعیت : هیچ مدرکی مبنی برا ارتباط گوشی های تلفن همراه و سرطان پستان وجود ندارد، هرچند که ایمنی موبایل ها هنوز در حال بررسی است.
گزارش های رسانه ای نگرانی هایی در مورد حمل کردن مداوم تلفن های همراه در نزدیکی سینه ها ایجاد کرده اند و ادعا می کنند که این کار موجب بالا رفتن ریسک ابتلا به سرطان پستان می شود.
گرچه مواردی از خانم های جوانی که عادت به حمل گوشی تلفن همراه در نزدیکی اندام سینه داشته اند و مبتلا به سرطان پستان هم شده اند وجود دارد، اما هیچ تحقیقی تا به حال نتوانسته به طور دقیق اثرگذاری امواج تلفن همراه روی ابتلا به سرطان سینه را تأیید کند.
باور غلط 6 : مصرف زیاده از حد شکر موجب سرطان سینه می شود.
واقعیت : هیچ شاهدی برا اینکه مصرف شکر باعث سرطان پستان می شود وجود ندارد.
نه فقط درباره سرطان پستان، بلکه در مورد همه سرطان ها این شایعه وجود دارد که مصرف شکر می تواند موجب تغذیه سرطان و تسریع روند رشدش شود.
همه سلول ها چه سرطانی و چه غیرسرطانی از شکر موجود در خون به عنوان سوخت استفاده می کنند. گرچه این ادعا درست است که سلول های سرطانی بیشتر از سلول های عادی از شکر استفاده می کنند، اما هیچ شاهدی بر این ادعا وجود ندارد که مصرف شکر شانس بروز سرطان پستان را زیاد تر می کند.
با این حال همه ما می دانیم که مصرف زیاده از حد شکر می تواند موجب افزایش وزن شود و وزن زیاد یکی از عوامل خطرزا برای مبتلا شدن به سرطان سینه است.
علاوه بر این بعضی از تحقیقات هستند که وجود ارتباط بین دیابت و خطر سرطان پستان را تأیید می کنند.
مخصوصا در مراحل یا گرید های بالاتر سرطان. هرچند تمام افرادی که دیابت دارند الزاما شکر خونشان بالا نیست.
اما به صورت کلی بهتر است که مصرف شکر و مواد غذایی شیرین را در وعده ها و میانوعده های روزانه خود کاهش دهید.
باور غلط 7 : انجام منظم ماموگرافی سالانه شناسایی زودهنگام سرطان سینه را تضمین می کند.
واقعیت : گرچه ماموگرافی بهترین ابزار شناسایی سرطان سینه است، اما همیشه نمی تواند در مراحل اولیه آن را پیدا کند.
هرچند که ماموگرافی یکی از بهترین آزمایش های تصویربرداری است اما بدون خطا نیست.
گاهی اوقات ممکن است تصاویر ماموگرافی نتیجه منفی را نشان بدهند، یعنی اینکه وضعیت نرمال است، در حالی که سرطان در سینه وجود دارد.
محاسبات نشان داده اند که ماموگرافی با وجود کیفیت و اطمینانی که دارد حدود 20 در صد در تشخیص سرطان سینه در هنگام تصویربرداری خطا دارد.
به همین خاطر خانم هایی که توده سرطان سینه در عمق اندام پستانشان قرار دارد یعنی که غده سرطانی آنها بیشتر از بافت های ارتباطی و غده ای تشکیل شده تا بافت های چربی، ممکن است معمولا نتیجه منفی غلط از ماموگرافی بگیرند و به اشتباه تصور کنند که هیچ سرطانی در سینه خود ندارند.
احتمال داشتن غده های سرطانی عمیق در خانم های جوان بیشتر است.
وجود نتیجه منفی غلط در ماموگرافی این موضوع را به خوبی توضیح می دهد که چرا بعضی از خانم ها با وجود داشتن نتیجه منفی ماموگرافی، تازه طی چند ماه بعدی سرطان سینهشان تشخیص داده می شود.
در بعضی از شرایط برخی از خانم ها هستند که نتیجه چند تست ماموگرافیشان منفی است اما تشخیص داده می شود که به سرطان سینه پیشرفته مبتلا هستند.
همچنین در خیلی از موارد سرطان سینه در طول یک سال وقفه بین دو آزمایش ماموگرافی سالانه به وجود می آید و سریع رشد می کند.
به این معنی که ممکن است نتیجه منفی ماموگرافی درست باشد، اما سرطان سینه بعد از آن رشد کند و سریع گسترش بیاید.
ماموگرافی نمی تواند هربار تمام سرطان های پستان را شناسایی کند و به همین خاطر هم هست که انجام آزمایشات تصویربرداری منطم بسیار مهم است.
همچنین توجه داشتن به هرگونه تغییر در وضعیت سینه ها به صورت تست سرطان سینه در منزل ماهانه و هفتگی، در کنار معاینات فیزیکی پزشک متخصص از اهمیت ویژه ای در شناسایی سرطان سینه برخوردار هستند.
باور غلط 8: سرطان سینه همیشه باعث شکل گرفتن توده ای قابل لمس می شود.
واقعیت : سرطان سینه حتی ممکن است باعث به وجود آمدن هیچ توده ای نشود. مخصوصا در مراحل اولیه.
مردم بعضی از اوقات فکر می کنند که سرطان سینه همیشه موجب شکل گرفتن یک غده یا توده می شود که می توانند در خودآزمایی آن را لمس کنند.
خیلی ها هستند که از این امر به عنوان بهانه ای برای انجام ندادن آزمایشات ماموگرافی استفاده می کنند، چون تصور دارند که خودشان حتما می توانند توده سرطانی را شنایی کرده و مشکل را تشخیص بدهند. هرچند که سرطان پستان همیشه موجب بروز توده یا غده در سینه نمی شود.
وقتی که سرطان باعث شکل گیری توده های قابل لمس می شود، ممکن است به مرحله ای رسیده باشد که از بافت سینه هم فراتر رفته و به غده ای لنفاوی زیربغل هم سرایت کرده است. یعنی در مرحله بالا و خطرناکی قرار دارد. هرچند که انجام خودآزمایی سرطان سینه ایده خوبی است اما هرگز جایگزین تصویربرداری یا ماموگرافی نمی شود.
شایعه ها و باورهای غلط دیگری در مورد اینکه کدامیک از انواع سرطان های سینه خطرناک هستند وجود دارند.
مثل این موارد که : “اگر توده داخل سینه دردناک نبود حتما سرطانی نیست” یا اینکه “اگر در سینه توده ای را حس کردی که نرم است و به سادگی زیر پوست حرکت می کند، سرطان سینه نیست.”
یادتان باشد که هرگونه توده یا غده غیرعادی که می توانید در سینه خود حسش کنید، باید توسط یک پزشک متخصص معاینه و بررسی شود. گرچه که بیشتر توده های داخل سینه خوش خیم و غیرسرطانی هستند، اما همیشه شانس سرطانی بودن آنها هست.
باور غلط 9 : درمان سرطان پستان در مراحل اولیه باعث می شود که دیگر باز نگردد.
واقعیت : همیشه احتمال بازگشت سرطان سینه حتی در صورت درمان در مراحل اولیه هم وجود دارد.
خیلی از مردم باور دارند که درمان سرطان سینه در مراحل اولیه شانس بازگشت آن را به صفر می رساند. گرچه درمان زودهنگام و به موقع سرطان سینه شانس بازگشت آن را بسیار کم می کند، اما هرگز شاس بازگشت مجدد آن را به صفر نمی رساند.
یکی دیگر باورهای غلط این است که برخی می گویند اگر سرطان سینه تا 5 سال بازنگردد، دیگر هیچگاه باز نخواهد گشت. گرچه این درست است که بیشترین شانس بازگشت سرطان سینه بین 2 تا 5 سال اول بعد از درمان است، اما بعد از آن هم شانس بازگشت وجود دارد.
یادتان باشد که حتی بعد از گذشت 20 سال، خانم هایی که قبلا حتی به مرحله اول یا گرید 1 سرطان سینه مبتلا بوده اند هنوز 15 الی 20 درصد شانس ابتلای مجدد به سرطان سینه را دارند.
اگر تشخیص داده شود که به گرید 1 سرطان سینه مبتلا هستید، کادر درمانی می توانند در تفهیم ریسک بازگشت سرطان به شما کمک کنند. عوامل مختلفی وجود دارند که می توانند ریسک بازگشت سرطان را زیادتر کنند. از جمله:
- اندازه تومور اصلی
- تعداد غده های لنفاوی درگیر
- گرید یا مرحله رشد و گسترش و سلول های سرطانی
- مشخصات برنامه درمانی شما
باور غلط 10 : تمام سرطان های پستان به یک شکل درمان می شوند.
واقعیت : برنامه درمانی صد در صد به ویژگی های سرطان و ترجیحات بیمار بستگی دارد.
این یک تجربه رایج است : اگر قبلا هرگز به سرطان سینه مبتلا نشده باشید یا در اطرافیانتان کسی نباشد که سابقه ابتلا به آن را داشته باشد، هیچ دلیلی هم برای اینکه اطلاعات دقیقی از درمان سرطان سینه داشته باشید ندارید.
بسیاری از مردم به طور مبهمی می دانند که درمان سرطان سینه به ترکیبی از جراحی، پرتودرمانی و شاید شیمی درمانی نیاز دارد. اما چیزی بیشتر از آن نمی دانند. به شما قول می دهم که اگر با پنج نفر که به سرطان سینه مبتلا بوده اند صحبت کنید خواهید دید که هرکدام از این پنج نفر درمانی متفاوت از دیگری را پشت سر گذاشته است.
این امر به خاطر آن است که روند درمانی برای هر نفر واقعا به نیازها و شرایط خاص خودش بستگی دارد. عوامل متفاوت و متعددی می توانند وجود داشته باشند که روی انتخاب بهترین برنامه درمانی اثرگذارند. از جمله:
- اندازه، مرحله، گرید و جای قرارگیری سرطان
- اینکه سرطان در اثر انتقال ژن های جهش یافته موروثیBRCA1 یا BRCA2 هست یا نه؟
- آیا تست سرطان نشان دهنده کپی های بیشتری از ژن HER2 هست؟
- آیا سرطان گیرنده های استروژن یا پروژسترون دارد ( که یعنی مواد لازم برای رشدش به واسطه هورمون ها تأمین می شود)
- نتیجه تست ها احتمال بازگشت سرطان را نشان می دهد یا خیر؟
- ترجیح بیمار در مورد عوارض جانبی روش های مختلف و مدت زمان درمان
باور غلط 11 : تنها خانم های میانسال هستند که به سرطان سینه مبتلا می شوند.
واقعیت : هم خانم های جوان می توانند به سرطان سینه مبتلا شوند، هم آقایان.
این درست است که بالا رفتن سن یکی از عوامل خطرزا برای ابتلا به سرطان پستان به شمار می رود اما طبق تحقیقات گسترده ای که در سال 2017 انجام شد، 4 درصد از مبتلایان به سرطان سینه تهاجمی را خانم های زیر سن 40 سال تشکیل می دادند.
این در حالی است که 23 درصد مبتلایان در سنین 50 سالگی خود بودند و 27 درصد هم بین 60 تا 69 سال سن داشتند. گرچه این عدد 4 درصد ممکن است کوچک به نطر برسد، اما صفر نیست.
این درصد نشان می دهد که از هر 25 مبتلا به سرطان پستان، 1 نفرشان زیر 40 سال سن دارد.
یادتان باشد که 20 ساله هم در امان نیستند، مخصوصا افرادی که اعضای درجه یک خانواده شان در زیر سن 40 سالگی مبتلا به سرطان سینه شده است حتما باید شانس ابتلای خودشان را حتی در سنین جوانی در نظر بگیرند و مرتبا به پزشک مراجعه کنند.
از همین رو است که بهتر است هر خانمی در هر شرایط سنی مراقب علائم سرطان سینه باشد و به صورت منظم برای بررسی دقیق نشانه های وجود سرطان به پزشک متخصص مراجعه نماید.
این شایعه ای که میگن مصرف مام ضد تعریق باعث سرطان میشه، قدیما خیلی رایج تر بود. الان باز مردم بهتر شدن
بله، البته هنوز هیچ مدرکی برای اثبات اینکه مام های زیربغل هیچوقت باعث سرطان سینه می شدن وجود نداره
بازتاب: گرید سرطان سینه | اهمیت پاتولوژی سرطان سینه | گروه پزشکان به آیند